Rymden och förnyelsebar energi 27 April 2025

Vill ni få en ny bild av universum än den vi växte upp med – gå till youtube och googla ”James Webb telescope recent pictures” – ni kommer får sätta er ned och ta ett glas fulsprit 😁

Jag satt också och tittade på nåt evolutionsprogram på TV och nu var skalbaggar först upp på land tydligen – alltså exoskeletten.

När jag växte upp var det ju kvastfeningen, som dom dessutom hittade ett levande exemplar av.

Jo – forskarna gissade ju på den information dom hade vid den tiden men hur kul är det att självsäkert lära barnen evolutionslära innan programmet och sen säger TV nåt helt annat 😶

”pappa det var ju inte kvastfeningen, du hade helt fel”.

När jag växte upp var rymden svartvit och alla planeter grå – rymden var död, stendöd. Har först i vuxen ålder förstått att det var svartvit TV och att även planeterna i vårt solsystem är som en hel färgpalett.

Att det skulle finnas liv på andra planeter var uteslutet och de som sade det blev utskrattade.

Vi var helt enkelt ensamma i universum och UFO konspiratorikerna hade det inte lätt alls – det är alltid jobbigt att ligga lite före sin tid, fråga JK Rowling.

Minns att SETI och nån person jag nu glömt, kanske Carl Sagan, på 90-talet gjorde en matematisk formel som kom fram till att det finns 4000st planeter i universum med möjlighet till liv. Jag kände att här är det sannolikhet inblandat men det var ju rätt utanför det accepterade då och försökte man diskutera det var det beklagar sorgen reaktioner i den grupp man då umgicks med.

Jag följer ett par konton på twitter som postar om Mars och planetens nordpol ser ut som vår

Och här är ett intressant foto också från Mars 🧐

Sen har dom väl hittat vatten på nån måne i solsystemet och det är atmosfär på planeter, och vatten på Mars har jag för mig – och det här är bara hos oss och de närmast sörjande planeterna.

Ett foto på hur det ser ut i rymden – rätt långt ifrån mörkt, svart och några stjärnor. De avlånga är alltså galaxer med miljarder stjärnor var 😶

Sen hittades nyligen ett solsystem väldigt lika vårt ett gäng ljusår bort.

Och nu kom väl det man väntat på – en planet helt täckt i vatten som har den typen av gaser i atmosfären som biologiskt liv i vattnet avger, +120 ljusår bort.

Månlandningarna var inte fejk för Kina och Indien har fotograferat ett par Apollolandare på månens yta – nu trodde inte jag det men vissa påstår ju det fortfarande och nu har vi bevis.

Jeff Bezoz gjorde allting rätt – kvinnor och hälften minoriteter för sitt ”rymdresa” stunt men blev direkt hatad av typ alla.

Och Elon är ju nu planetens mest hatade och miljörörelserna slår sönder teslor så fort dom får syn på dom.

Men det är privata rymdinitiativ även om dom inte förstår varför mångfald, girl-power och miljövänlighet inte gör dom hyllade längre utan bara hatade, det går för fort även för dessa elitentreprenörer.

(Tips – det gäller att tillhöra rätt grupp, fråga alla som blivit brännmärkta som ”onkel-toms” i Sverige om det goda hatet).

Och Indien + Kina är på gång rakt ut i rymden.

Och här är den riktiga kickern – försök ta in att bara i vår galax vintergatan finns det HUNDRATALS MILJONER PLANETER SOM HAR FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR LIV.

Hur många galaxer finns det?

Och hur många miljarder planeter finns det med förutsättningar för liv?

Nu hade jag som sagt fördjupat mig i evolutionen av vår planet och när jag växte upp var det ju några fossiler som formade hur allt skulle gått till men nu vet vi att det var en enorm bredd på antalet arter som tryckte på framåt. Sen var det väl fem mass-extinctions där antingen CO2 gått upp eller ned och då blev det uppvärmning eller nedkylning som dödade +90% av arterna på jorden.

Första mass-extinction var otydlig varför den inträffade tyckte jag men två ytterligare orsakades av vulkanutbrott varav den ena var dinosaurie-döden.

Störst hot för oss är väl om CO2 skenar och världshaven blir en ruttnande soppa så luften blir giftig kanske.

Men sen gäller det att komma ihåg att rörelser sker under tiotals miljoner år och att planeten gått igenom de vildaste faserna redan gissar jag?

Nu har till exempel NASA kommit fram till att jorden blir obeboelig om 1 miljard år, gott om tid att flytta.

Jag gillar verkligen google AI för den gör en blixtsnabb sammanfattning av all information som finns och sen listar den allt och man kan börja applicera lite sannolikhet på det. Det finns mycket för den som orkar googla runt vilka astronauter som rapporterat in vad under sina flygningar.

Min förhoppning är naturligtvis att världen vänder sig UTÅT till rymden istället för att föra mellanstatliga krig och att vi på allvar påbörjar koloniseringen av rymden.

Sen är förhoppning två att man på allvar tar tag i förnyelsebar energi – ni kanske inte vet att det finns nåt 10-15 tal länder som har 100% av sin energi från förnyelsebart redan men det är ofta nåt litet land som har tur med en stor flod och lyckades lura i väst att betala för ett vattenkraftverk och lite annat.

Solpanelerna som dom är byggda idag är en hagelskur bort från att läcka ut alla snorgiftiga kemikalierna i jorden och marknaden är tydligen stendöd enligt SVT.

https://www.sverigesradio.se/artikel/krasch-for-solceller-hundratals-bolag-i-konkurs-helt-dott

Vindkraften är en hög skrot efter 15år som regeringen funderar på om det skall vara markägarnas ansvar som hyrt ut marken när AB konkursat.

Elbilar såsom Tesla nu bygger dom är inte bra alls för barnarbetarna i Kongo och avarter som fossilfritt stål eller koldioxidinfångning är bara avancerade bedrägerier – Stegra kommer garanterat gå i konkurs snart.

Men det är odiskutabelt att de stora oljebolagen aktivt söker av för ny miljövänlig teknik som skulle kunna få stort genomslag och betalar forskarna en nätt summa för tekniken och sen slänger in den i ett kassaskåp som samlar damm i källaren.

Dom har också betalat forskare att skriva positivt om dom precis som cigarettbolagen gjorde det på sin tid – business helt enkelt.

Lite ironiskt så verkar Kina ha tagit ledningen i grönt tänkande även om dom också är världsledande i utsläpp så både sött och salt.

Men dom kan få upp allt i så pass stora serier att dom har råd att forska på riktigt.

För vår forskning har varit på dekis rätt länge och när senaste femton årens viktigaste frågor, ni vet vilka, drog in som en tsunami så har forskningsanslag fördelats till sånt som polariserar samhället istället för nästa viktiga tekniksprång.

Kina är det land som återplanterat mest skog i öken i världen för halva landet är öken.

Dom har också börjat arbeta med sodium-ion batterier som inte fungerar för elbilar men för lagring av energi i bostäder till exempel.

Sen är ju vattenkraft och kärnkraft de två naturliga komplementen till ovan men kineserna har experimenterat med något som verkar komma nu – utnyttja billig energi till att flytta en stor massa som sedan under dyr-elektricitet-tid, eller nattetid, släpps på och genererar elektricitet.

Dammar högt upp, ett torn med en tyngd i, gruvschakt och säkert något mer.

Eftersom vi har dag-natt är det väl inte så dumt?

Och sen det kineserna gör – sodium-ion batterier som inte kräver kongolesiska barnarbetare för att brygga dag-natt.

Det Sverige sen behöver göra är att lösa December – Februari och når vi i mål med det vinner vi.

Att minska elkonsumtionen går inte för den är på kraftigt ökande i och med elbilarna så vi måste öka elproduktionen kraftigt istället. Jo – vi måste effektivisera också men konsumtionen är på ökande vare sig vi vill det eller inte om vi skall elektrifiera.

De mindre kärnkraftverken är kärnkraftslobbyns hatobjekt nummer ett för det skulle potentiellt göra kommuner helt fria och inte hundratals miljarder i skuld och energimonopol.

Mer vattenkraft är givet men sist det begav sig ville MP stänga ned vår vattenkraft för att säkerställa fiskarnas lekvägar.

Och istället för att lägga skattemedel på miljö-bedrägerier så bör vi såklart fullt ut resurssätta grundforskningen innan Kina köpt över alla forskare värda sina namn.

Löser man energifrågan löser vi också vattenbristen för vatten kan desalineras.

Trädplantering är ett viktigt steg för att återta våra ökenområden och så fort marken blir brukbar kommer människorna i området börja med jordbruk – voila dom har mat.

Sen behöver vi inte starkare unioner – vi behöver nationalstater i löst sammansatta unioner för då blir det svårare att starta krig.

Och istället för ett krig som enar – tänk om vi kunde få ett till space-race mellan EU, USA, Kina och Indien som drev på koloniseringen av rymden?

Världen skulle glömma bort krig och sen skulle olika dominerande länder ta ansvar för sina närområden där EU ger Afrika schyssta handelsavtal – voila No.2.

Men att kritisera miljö-bedrägerierna drar ned enormt med kritik, det man skall göra är att ge grundforskningen en mycket stor pott med pengar och helt fria händer – det är så man blir en vinnare, inte en miljöbedrägeri-förlorare där våra pensionspengar spelas bort på sånt som låter fint.

Forskarna har varit rätt utsatta senaste 20åren och vi har kommit till en punkt där att säga sanningen kan ge en anställningsproblem, det har rätt många fått erfara.

JK Rowling var ju ekonomiskt oberoende och behövde inte bry sig men arbetande forskare är beroende av anslag och då får man helt enkelt undvika vissa ämnen.

Lite som på 80-talet om man hävdade att det fanns liv på andra planeter än jorden 😶

Eller de som kritiserade Northvolt när alla pengarna började skickas in på deras företagskonto – Christian Sandström till exempel.

För det sitter alltid (inte sällan offentligt finansierade) personer som har till uppgift att driva en fråga/agenda och att torpedera en meriterad forskare för att nå dit är småpotatis – maffiametoder för att sno våra skattepengar.

Sverige har rätt länge haft en utflyttning av kompetenta forskare och brist på status i samhället, cancelling och styrning är några av skälen.

Faktum är att idag lutar en majoritet av forskarna åt att det finns intelligent liv i universum om dom får svara anonymt i oponionsundersökningar 😀

Om jag vore diktator skulle jag dra igång ett våldsamt rymdprogram i Sverige och EU som en prioritet men vi måste kanske först bekämpa Ryssland. Målet med programmet är att börja kolonisera rymden.

För vad skulle ena världen mer än ett gemensamt rymdprogram som tar oss ut i rymden på allvar?

En månbas är väl steg ett kanske och nån typ av hiss upp till månen och därefter kan man börja expandera.

Thank you for reading!

Remember to Donate to Ukraine!

På Substack – finns fortfarande chans att följa och bli prenumeranter om det känns mer rätt att gå den vägen vilka några gjort.

johanno1.se

mailto:substack.com/@johanno1

https://bsky.app/profile/johanno1.bsky.social


Glömt inte att donera, Ukrainas sak är vår! Support Ukraine


Vad tror vi om Trumps fredsplan? Kommer han att lyckas inom de närmaste veckorna? (Kryssa för de alternativ som du anser är de mest sannolika, du kan alltså gissa både på Ja och Nej-alternativ).

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Här hittar du resultatet från våra tidigare läsarundersökningar: Enkätarkiv (du hittar även länken till arkivet i högerspalten).

32 thoughts on “Rymden och förnyelsebar energi 27 April 2025”

  1. Intressant inlägg om rymden!

    När det gäller det du skriver om att forskare inte tidigare trodde på utomjordiskt liv vill jag nyansera lite.

    Kyrkan har allt som oftast motarbetat vetenskapen.

    Räckte med att påstå att solen var i centrum för att Galileo skulle sättas i husarrest och Copernicus som var inne på samma linje blev censurerad.

    Giordano Bruno trodde bl.a. på ett oändligt universum och brändes på bål.

    Charles Darwins blev bespottat och förlöjligad på grund av sin evolutionsteori, för gud skapade ju jorden för bara drygt 5000 år sedan!

    Andreas Vesalius (den moderna anatomin fader) anklagades för kätteri för att hans upptäckter inte stämde med den kristna världsbilden.

    Kyrkan utgår från att människan är utvald och satt att härska på jorden och därför går man också emot allt som pekar i andra riktningar. Det skulle ju förta vår plats som unika och om vi människor inte är ensamma i Universum.

    Ännu värre, tänk om andra varelser skulle vara mer avancerade än vi? Svårt att påstå att vi människor vore skapelsens krona och utvalda av gud. Kyrkans ledare, påven mm. som påstår sig vara länken mellan gud och människan skulle förstås förlora sin makt.

    Kanske därför vi inte blivit kontaktade, religionen har makten även över andra civilisationer och motarbetar SETI forskningen av precis den anledningen? 🙂

    Klart som sjutton att man är försiktig som forskare och speciellt i USA och andra länder där religionen fortfarande har väldigt starkt fäste.

    I dag har kyrkan insett att de inte kan sätta stopp för vetenskapen och försöker istället hitta vägar att modifiera sin egen inställningar för att hålla den relevant ändå.
    Galileo och Copernicus har t.ex. fått upprättelse i efterhand (men att man brände Giordani Bruno på bål låtsas man inte om).

    Dessutom slåss forskarna som själva är troende med att hitta en världsbild där både vetenskapen och deras tro ryms.

    Vad forskarna trodde och vad de kommunicerade behöver alltså överensstämma.

    Dessutom, när du växte upp var det knappast ovanligt att tro på liv på andra planeter.

    Redan på 1600-talet fanns det forskare (t.ex. Kepler) som spekulerade om just det.

    På 1900-talet i samband med att bättre teleskop blev vanliga ägnades oändliga timmar åt att studera Mars och Venus i jakten på liv.

    Redan på 1800-taler var det en forskare vars namn jag inte minns nu, som tyckte sig se kanaler på Mars vilket skapade stor uppståndelse. Han ritade kartor över mars och dess nät av kanaler. Även senare gjordes liknande iakttagelser.
    Tyvärr var det ett dålig optik som skapade dessa illusioner (eller kan det vara så att marsianerna insåg att de var upptäckta och snabbt gömde sig?) 🙂

    Det första SETI experimentet Project Ozma startade redan 1960 då man lyssnade efter radiosignaler. NASA startade ett antal projekt på 70-talet kring hur man skulle kunna leta efter utomjordiskt liv.

    Mest känt och fortfarande aktivt är SETI institutet som startade verksamheten 1984 och de är fortfarande aktiva.

    Du blandar i hop tron på liv i universum med de som tror att vi fått besökt av UFOs redan.
    Det senare finns det inte många forskare som tror på än i dag.

    Möjligen då i form av att sporer, DNA etc. skulle kunnat nått jorden från rymden och då varit uppkomsten till liv på jorden.

  2. När det gäller möjligheterna för oss att nå ut i rymden måste man inse att även om ett det kanske inte låter så långt med några ljusår hit eller tid, så är det ca: 100 000 ljusår från ena sidan till den andra av vår vintergatan.

    Om vi utgår från att den närmaste beboeliga planeten ligger 120 ljusår bort som du nämner så kan vi räkna lite på det.

    Den snabbaste rymdfarkosten vi lyckats skapa i dag är Parker Solar Probe från NASA.
    Den far fram i hiskeliga 690 000 km/h!
    Det skulle ändå ta den ~188 000 år att åka de där 120 ljusåren.

    Den skulle aldrig ha chansen att nå fram då den använder kemiska raketer, det bränsle som skulle behövas skulle göra det helt omöjligt att ens försöka.

    Första spåren av Homo sapiens på jorden är ca:300 000 år gamla för att sätta det i relation. De första människoliknande är betydligt äldre (kvarlevorna av Lucy är daterad till ca: 4 miljoner år.

    Vår teknik för att nå beboeliga planeter räcker inte ens till om vi försökte nå en planet ett ljusår bort.

    För att lyckas komma någonstans behöver vi utveckla betydligt effektivare typer av kärnkraft och troligen i kombination med jon eller kanske plasmaraketer (eller vad vi nu kommer att hitta på i framtiden).

    Dessutom kan det bli omöjligt att få med sig allt bränsle från början, det kan krävas ”mellanlandningar” vilket innebär att man måste accelerera och och bromsa in flera ggr. Finns det människor ombord sätter det begränsningarna hur fort det kan göras och det påverkar i sin tur hur lång resan kommer att ta.

    Det finns förstås fantasifulla beräkningar där vi lyckas accelerera oss upp till 10% av ljushastigheten för att sedan bromsa halvvägs. Med den tekniken skulle det ta ca: 20 ljusår att komma ett ljusår vilket börjar låta överkomligt. Problemet är att vi är långt i från att nå dit.

    Jag är absolut för att vi forskar betydligt mer på rymden men när man pratar om att ta oss till Mars och bebo den planeten skulle det förstås ge väldigt mycket värdefulla erfarenheter, men i det stora hjälper det oss inte speciellt mycket när det kommer till att nå beboeliga planeter. De raketer vi använder i dag för att nå mars vore helt värdelösa för att ta oss långt ut i rymden, och om vi letar efter en planet som liknar jorden kommer det alltså inte alls att vara som att försöka leva på mars.

    Vi behöver lägga betydligt mer resurser när det gäller grundforskning bl.a. på kärnkraft men också sånt som hur vi ska överleva en resa som kan ta hundratals år.
    Ännu har vi inte lyckats frysa ner och väcka upp en människa, trots att alla filmer och böcker kanske gjort att man kan tro att vi redan är där.

    Det kommer alltså att ta väldigt lång tid innan vi har möjligheterna att ta oss långt ut i rymden och till dess måste vi se till att den jord vi faktiskt befinner oss på fortsätter att vara beboelig.

    1. Inressant gul vägg i dag.
      Att resa mellan stjärnsystem kräver nog något annat än bränsle för att ta sej fram. Genom att svinga sej runt planeter eller stjärnor går det ju nog att komma upp i rejäla hastigheter, men det handlar ju ändo om generationer innan man är framme.
       
      Rent teoretisk skulle ”warp drive” vara möjligt,  man böjer rumtiden i en bubbla runt farkosten så att avståndet den behöver tillryggalägga är betydligt kortare än utanför bubblan. Än finns det inte utanför Sience fiction, men kanske nån dag.
      https://en.m.wikipedia.org/wiki/Alcubierre_drive
       
      Finns även en utredning från Nasa om warp drive här https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://ntrs.nasa.gov/api/citations/20110015936/downloads/20110015936.pdf&ved=2ahUKEwiVttTYuviMAxWHHxAIHeI0EcAQFnoECE4QAQ&usg=AOvVaw3uMIIM3XkpP4D7_qgtefYv

  3. bjorn.thelin@gmail.com

    Drake hette han med ekvationen om sannolkheten för andra civilisationer därute. Vi har börjat att hitta värden på en del av punkterna iom att vi hittar planeter inom Goldilockzonen. Vad som forskare och vettiga människor inte tror på och kanse förlöjligar om de är lagda åt det hållet är att vi får besök av UFOs. Att det finns liv på planeter med vatten i vattenform på lagomt avstånd från en sol och kanske smeteorkyddade av en stor planet (tänk Jupiter) och en stor måne (tänk Månen) samt i en realtivt glest befolkad del av en galax så att inte gammaburst slår ut livet är det väl många som tror på, inklusive mig. Men troligen, killgissar jag, är det encelliga varelser som helt dominerar. Att bli flercelliga med cellkärna tror jag är ett enormt ovanligt steg. På vår planeter gick det ju flera miljarder år med encelligt liv innan flercelliga varelser dök upp och efter några hundra miljoner år evolverat fram en varelse som kunde odla växter och bygga städer.

    1. 👍
      Fermi-paradoxen är ju intressant i det sammanhanget.

      Universum är oerhört stort och det borde finnas enormt många planeter där liv kan utvecklas. Universum är även så pass gammalt att civisationer borde kunnat uppstå långt före vore vår och alltså även nått längre än vi.

      Ändå hör (eller ser) vi inget när vi studerar rymden.

      Kan förstås finnas flera orsaker till att det är tyst, men troligen är det inte så enkelt för avancerat liv att uppstå och att sen överleva tillräckligt länge.

  4. Angående energi vet vi förstås inte vad vi kommer att göra för tekniska framsteg längre fram, men när det gäller rymden är det bara kärnkraft av de energislag i dag som kan användas för längre resor.

    Det finns förstås andra idéer som t.ex. solsegel som mycket väl kan komma att fungera men då handlar det om resor i vårt solsystem. Kommer vi för långt bort från en sol blir det ineffektivt. Kan förstås fortfarande fungera för att skicka sonder, men inte mycket mer då hastigheten blir låg.

    Att satsa på kärnkraft för vår elproduktion är alltså en förutsättning även för våra framtida rymdresor.
    Skulle forskningen och framstegen enbart bekostas av rymdforskningen skulle den i stort sett läggas ner när det inte finns några kommersiella möjligheter.

    Kärnkraft är alltså en av förutsättningarna både att rädda klimatet och för att tillse att mänskligheten överlever på lång sikt.

    Sen innebär inte det att vi enbart ska satsa på kärnkraft, det finns många faktorer att väga in vilket gör att även andra alternativ har sin plats.

    Att solcellsutbyggnaden minskat beror bl.a. på en stor överetablering, precis som det brukar vara när ny teknik blir populär men det beror även på att elpriserna trots allt är ganska låga.

    Det är lite intressant att höga elpriserna används som argument för att vi ska bygga ut kärnkraften samtidigt som låga elpriser är det som man gör att vind- och solkraft är svår att få lönsam och då använder man det som argument mot de alternativen.

    (Tyvärr verkar alla hamna i polariseringsträsket där konfirmationsbiasen frodas istället för att inse att frågor är komplexare än enkla svar).

  5. Vi har ytterligare en intressant vinkel, nämligen andra dimensioner.
    Forskarna erkänner ju att det finns flera dimensioner, vars förutsättningar vi inte vet något om.
    Kanske vi letar på fel ställe? Vi letar i rymden, men kanske vi ska leta även i de andra dimensionerna.
    Vi vet så lite och tror så mycket.
    Liv – oavsett form – kan ju finnas inte bara på andra planeter, utan också i andra dimensioner.
    Dessutom, varför skulle andra civilisationer vilja ha kontakt med oss?
    Som vi beter oss, förstår jag om intelligent liv håller sig undan….

    1. Ja, det är intressant med flera dimensioner, det lustiga är att det går bra att förställa sig färre än tre, men det blir helt omöjligt när man ska försöka begripa hur världen egentligen skulle se ut vid fyra eller fler.

      Mycket möjligt att det finns fler avancerade civilisationer som hittat oss men betraktar oss som endera så underutvecklade att vi bara är ointressant kuriösa, men att de har vänligheten att låta oss vara, eller att de ser oss som så pass galna att de spärrat av vår del av universum med varningsskyltar: ”Do not enter, dangerous species!”

    2. bjorn.thelin@gmail.com

      Det där med flera dimensioner är ännu så länge en hypotes som varken går att styrka eller motbevisa. En del menar att hypotesen inte hör hemma inom vetenskap pga av detta.

      1. bjorn.thelin@gmail.com

        Den kinesiska SF-författaren Cixin Liu har skrivit en intressant trilogi om när människan upptäcker och blir upptäckt av andra civilisationer. Det visar sig att civilisationer alltid vill krossa andra civilisationer för att inte bli krossade själva. Det bästa är att förbli oupptäckt av andra mer avancerade civilisationer, En av de bästa SF jag har läst, i klass med Asimovs Stiftelsen och Imperiet.-serie.

      2. Ja, det är förstås bara en matematisk konstruktion som visserligen fungerar och säger att det hypotetiskt skulle kunna finnas fler dimensioner men några bevis finns det inte. 
        Men lika hypotetiskt skulle det väl kunna dyka upp bevis för det, även om vi inte hittat något (och kanske aldrig gör det).

    3. Läste en bok för kanske 10 år sen, som heter ”Vårt matematiska universum”  Jag är inte tillräckligt matematiskt lagd för att förstå teorierna som presenterades, men slutsatsen var, om jag minns rätt,  att det borde finnas runt 10 dimensioner, och ett stort antal parallella universum.

      1. Där har vi ju ”Mad Max” eller Max Tegmark som han heter (som tyvärr är kompis med Musk och även uttryckte sig åt det proryska hållet i början av Ukrainakriget, men han har hållt sig tyst om det sedan dess).

        Läsvärd och intressant bok även om man inte hänger med i de mer matematiska resonemangen (jag är själv ingen matematiker men försöker hänga med så gott det går i logiken).

        Sen håller jag inte med honom. Matematiken är visserligen en vacker och väl fungerande konstruktion, men det är ändå bara en förenkling (men väldigt bra sådan) när det gäller att förklara världen.
        Att påstå att världen i grunden består ÄR matematik är ungefär som att säga att kommunikation är svenska språket. 

  6. Såg nått för länge sedan (kan ha varit serien med Morgan Freeman) där man sett blixtar i form av ljuspunkter i yttre rymden. Som fotoblixtar. Vissa menade att det kan vara när en annan dimension läcker över energi till vår dimension. En slags energitunnel mellan dimensioner.

    En annan teori är att strålningen som skjuts ut från vissa svarta hål är kopplingen från en annan dimension. Ungefär som att ett svart hål är en golvbrunn som suger i sig energi och sen skjuter ut det den tagit in i ett annat universum.

  7. Angående massutdöende:

    Kring för 252 Mår sedan (i slutet av Perm) skedde den troligtvis största massdöden som man känner till. Enligt många är den kopplad till extrem vulkanism. Dock inte klassiskt häftiga vulkanutbrott utan massiv eruption av relativt lättflytande lava över extremt stora områden i det som är nuvarande Sibirien.
    Detta ledde sedan till dinosauriernas tidsålder (Trias,Jura & Krita).

    Kring för 66 Mår sedan skedde så den massdöd som ändade dinosauriernas herravälde. I detta fall var det en 13 km bred meteorit som dundrade ned på Yukatan-halvön.
    Detta ledde till däggdjurens tidsålder.

  8. Peter Den Större

    Så man kan inte se kinesiska muren från månen men kineserna kan se Apollo-landare på månen.

    Astronomen Brian Coxs teori om varför vi inte hittar intelligent liv på andra planeter är att civilisationer inte lever länge nog för att synas eller resa ljusår.

    Ja, kyrkan har fått retirera – i vår del av världen. Religionernas försök att klamra sig kvar är att peka på sådant vetenskapen inte ännu kan förklara och utbrista ”titta, det är Guds verk, vad var det vi sa”. Christopher Hitchens kallade det träffande God in the gap. Försöken att pressa in en av andlig kraft i vetenskapens sprickor.

    1. Att använda ordet gap är ju lite missvisande, som om det bara var några små springor kvar i en annars förklarad värld. Jag tycker oftare det är fantasilösa vetenskapsfanatiker som beter sig som 1500-talets katoliker än dagens religiösa. Kyrkan i Sverige idag växer, för övrigt.

      1. Ja, det vi inte vet är nog oerhört mycket mer än vad vi vet!

        Personligen ser jag ändå vetenskapen som en trovärdigare kunskapskälla om hur världen är fysiskt är beskaffad än religionen. Nu är jag visserligen ateist, men tycker ändå inte att vetenskapen och religionen egentligen skulle behöva vara motpoler. Vilket väl kan styrkas av att det finns gott om troende vetenskapsmän.

  9. Johan, det här med att hissa upp tunga saker för att lagra energi är urbota dumt. Prova att räkna på det, eller be en ingenjör att göra det. Kolla hur högt du behöver hissa en elefant för att lagra energin i ett AA-batteri.

    1. Det innebär en hel del förluster förstås, men har ju fördelen att man kan ta ut energin t.ex. nattetid eller när priserna är högre. Problemet är väl egentligen de stora kostnaderna initialt.
      Sen finns andra intressanta varianter t.ex. där man försöker lagra energin genom att använda svänghjul (i vakuum).  

  10. För att komma igång med rymden innan Ryssland är slaget föreslår jag att vi också ägnar oss åt lite hybridkrigföring och helt sonika slår ut alla Glonass-satelliter. Det hjälper nog Ukraina rätt mycket och blir ett kul enande projekt för Nordeuropas mest taggade, företrädesvis nya, Nato-länder.

    1. Hur är det med den europeiska motsvarigheten? Galileo heter den väl. Funkar det lika bra som GPS?

      Glöm det, ser I min app att det är just nu 16 Galileo satelliter ovanför. Funkar nog då.

Leave a Comment

en_USEnglish
Scroll to Top